+31(0)612275132 info@margotmaaskant.nl

geïnspireerd door landschapschilders

Over mij, Margot Maaskant

Naast het schilderen is fietsen mijn grote passie. Vrijheid, lekker buiten zijn, het landschap dat ik zo graag schilder aan me voorbij zien trekken, er midden in zijn. De wind door mijn haren, de zon op mijn gezicht, een vliegje in mijn oog, wolken boven mijn hoofd. Mijn gedachten de vrije loop, alles kan op die momenten en mijn gedachten vullen zich met de meest uiteenlopende ideeën voor schilderijen.

Boeren die oogsten, zaaien en hun land bemesten. Bomen waar de blaadjes weer aan komen, het prille lentegroen, een vogel die in een boom zijn lied zingt. Waterdruppels van dauw of een regenbui waar dan zo mooi het zonlicht in spiegelt. De wereld in vuur en vlam van herfstkleuren, vallend blad, de heerlijkste geuren vullen de bossen. Bloemen in bermen en op dijken, stromend water, een boot vaart, ik fiets en raak geïnspireerd.
Onderweg ontstaat in mijn hoofd een stapeling van kleuren, tonen, toetsen, licht en schaduw. Later, in mijn atelier vormen ze een nieuwe werkelijkheid op doek.

Landschapschilders als Monet, Van Gogh en Turner zijn mijn grote voorbeelden en ook zij gingen erop uit, de natuur in. Te voet of met een bootje de natuur ervaren en midden in de natuur maakten zij hun schilderijen. Maar ook hedendaagse landschapschilders als Marc Mulders, Hans Versfelt en Roos Schuring inspireren mij.

 

Exposities

Sinds 1997 exposeer ik regelmatig in binnen- en buitenland. Er is altijd werk van mij te zien bij Galerie ECCE in Rotterdam. Mijn belangrijkste expositie in het buitenland is tot nu toe die in Rusland geweest, een expositie met en over Nederlandse landschapschilders. Andere exposities over de grens waren in België; museum PMMK Oostende, Galerie Mens & Natuur, St. Martens Latem, Duitsland; Siemens, Osnabrück, Galerie O. C. Goossenaerts, Bad Honeff.

 

Lesgeven

Als kind wilde ik handenarbeidjuf worden, ik vond handenarbeid het leukste vak op de basisschool, vanwege de vrijheid. Even niet stilzitten aan een tafeltje en sommen maken of leren schrijven. Ik tekende en knutselde liever.

Docent handvaardigheid ben ik niet geworden maar wel geef ik al vele jaren met veel plezier schilderlessen op mijn atelier in Breda en schilderworkshops in Nederland en Frankrijk. Ik vind het heerlijk om mijn kennis over te dragen aan iedereen die wil leren schilderen. Mensen coachen, ze zien stoeien, groeien en bloeien in het schilderen. Mijn passie te delen en samen met mijn cursisten genieten van hun vooruitgang en soms de verbazing in eigen kunnen. Niets mooiers dan volwassenen te zien glunderen en ze in mijn lessen en workshops te stimuleren om te experimenteren met verf, kwasten en allerlei andere schildermaterialen.

bekijk mijn werk

Margot Maaskant, geïnspireerd door landschapschilders